degerogard

Alla inlägg den 1 april 2012

Av Alexandra Lindström - 1 april 2012 09:14

Ni kanske har sett filmklippet på Carmen och Harras som jag vid ett tillfälle länkat till, om ni inte har sett det så kan ni se det här. Vi fick en fråga häromdagen om hur jättemycket träning som måste ligga bakom en sådan "uppvisning", men det är inte något som tränas fram att hästen vill vara med människan och vill följa den. Det handlar om att hästen under löslongering ska "skriva på ett kontrakt/avtal", som vi kallar det, och därmed acceptera människan som sin ledare och därmed vilja vara hos och med människan. Detta räknar vi tar i genonsnitt 30 minuter med en lågrangad häst utan dåliga erfarenheter och ca 4 timmar med en högrangad. Kom nu ihåg att alla hästar är olika och därmed kan man inte räkna med att det tar 30 minuter respektive 4 timmar beroende på vad ens egen häst har för rang, utan allt är individuellt och beror på hästarnas tidigare erfarenheter av människor. Det man siktar på med att få kontraktet påskrivet är harmoni med hästen, ett samarbete, ett team. Under löslongering talar man om för hästen att man kan hästens kroppsspråk, enkelt förklarat, och får på så sätt respekt och en kommunikationsförmåga med hästen som den kanske inte alla gånger räknat med att man skulle klara. På hästens språk kan man då alltså "hävda sig" som ledare utan att det behöver bli farligt för någon. Många tänker att de har harmoni med sin häst när den står och vilar huvudet på ens axel eller kliar sig mot en som om man vore ett träd, men då är det också vad hästen anser om dig som flockmedlem och som kliträd är man ingen ledare. Ledarskapet är A och O i hästhantering och enligt min mening så hade ridning inte haft så hög skadestatistik om ledarskap hade prioriterats före förmågan att sitta kvar på en häst som ska hoppa så höga hinder som möjligt. Jag har sagt förut att jag inte förespråkar ridskolor, och som ni då förstår så anser jag att de börjar i helt fel ände när de "utbildar" sina elever. Vi har haft många ridskoleryttare här som efter många år på ridskola inte kunnat sadla själva för att de har haft "förmånen" att rida efter en annan grupp... Gedigen utbilndning, jovars. Åter till löslongering och NH som är det vi tränar våra hästar efter. Det handlar inte om massvis med träning för att få ihop ett videoklipp som det med Carmen och Harras här ovan, utan den viljan hos hästen att följa sin ledare och vara med denne är något som kommer tillsammans med hästens underskrift på kontraktet vid löslongering. Det är beviset på harmonin i viljan i att vara med människan och följa denne i alla väder.
Här är en film på en tjej som inte riktigt trodde på det här med ledarskap i form av respekt ifrån hästen utan trivdes med att vara ett kliträd, hon kunde dock inte få sina hästar att följa sig om hon inte hade mat med sig... Vid ett tillfälle fick hon testa att be vår Fjarki (näst högst i rang i vår hage som inte gick att fånga i hagen när vi köpte honom för 4 år sedan) följa henne för att hon skulle se att det inte låg träning bakom att få hästen att följa människan utan mat eller grimskaft, utan en häst i harmoni med åsikten om att människan är en trovärdig ledare är vad som behövs . Tror ni hon lyckades? Titta här.


Ganti, som flyttade hem till oss för en vecka sedan, löslongerade Carmen igår för första gången hos oss. Han är en stolt och ranghög häst, men han är inte elak eller dum på något vis. Efter 30 minuter hade han inte skrivit på något kontrakt, men han började visa respekt genom att stanna och vända på hennes kroppsspråksdirektiv. Vi sitter inte på våra hästar innan de har skrivit under att de är trygga med oss som sin ledare och känner harmoni med oss. Här har ni lite bilder:

     


Om ni har några frågor är ni välkomna att höra av er.


Nu ska jag äta frukost innan duon dyker upp om tio minuter och efter det blir det bäbismys!


/Alexandra

Presentation

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

6 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards