degerogard

Senaste inläggen

Av Alexandra Lindström - 24 september 2015 08:15

Igår läste vi om hältutredning. Kan det Izabella skrev "Om den är lika obalanserad på volt i båda varven skulle jag tex se det som mer "okej" än om det bara fanns i ena varvet, då skulle jag snarare gå vidare med fler undersökningar." helt enkelt kunna ha att göra med om hästen är höger- eller vänsterhänt? Om hästen är obalanserad i båda varven, tyder kanske inte det mer på att det kanske finns en hälta, än att den bara helt enkelt är mer hänt åt ena hållet än det andra? Hur tänker ni? 

  

Klicka på bilden eller läs mer här.

/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 23 september 2015 07:55

Är det bara jag som tycker att det är vansinnigt spännande att läsa hur "vanligt storhästfolk" upplever islandshästarna och hela världen vi lever i? Läs, den här är intressant! :)


 

Klicka på bilden eller läs mer här.


/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 22 september 2015 07:45

Vi har alltid lagt stort värde på bra grovfoder. Från barnsben har jag fått lära mig att allt du behöver för att tillhandahålla hästarna en bra foderstat är ett bra grovfoder, vatten, salt och mineraler. Eftersom hästarnas mage fungerar annorlunda från vår, med deras ständiga utsöndring av magsaft, så är det viktigt att det inte blir för långa uppehåll mellan måltiderna. Tänk bara på hur hästar levde förr, i det vilda, och hur dagens vildhästar lever än idag. 

Sommartid går våra hästar på bete när de inte rids eller tränas. De står inne nattetid och får då sitt kraftfoder, huvudsakligen mineral, och har hela natten tillgång till fjolårets svingelhalm. Vintertid går de och letar i snön och har fri tillgång till grovfoder under tak på foderbord i form av svingelhalm (tröskat hö - inga frön - lägre energi) under dagarna och så stödfodras de med individuella givor hö. Behöver vi av någon anledning öka på protienet i foderstaten så kompletterar vi med melassfri lucern, men det är väldigt viktigt att ingen häst blir fet. Fetma är lika farligt för hästar som för oss... Detta är hur vi fodrar våra hästar, i stora drag. Alla våra hästar är "fina i magen", inkl Fjarki som hade någon typ utav stressmage när vi köpte honom och Viddi som fick sin mage fördärvad av kortison när han som liten behandlades mot en chock av knottgift (tack och lov för vår mosquito magnet numera!) och sedan hade en jättetråkig mage i några år. Alla hästar är individer och som med allt annat försöker vi anpassa även foderstaten individuellt. 


Vill dela med mig av en intressant studie i ämnet:

 

Klicka på bilden för att komma till källan. Läs mer här i Stiftelsen Hästforsknings nyhetsblad.

För er som vart intresserade eller, som jag, bara vill nörda ner er i foder och hästens mage och tarmsystem en stund så har ni ett gäng intressanta länkar här:
http://www.hastsverige.se/foderskola-del-2.html (hela deras foderskola kan vara värd att läsa)
http://www.awinna.se/om-awinna/produkten/hastens-mage-och-tarm/
http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/hastens-magsack/
http://www.ridsport.se/norrbotten/magsar_hos_hast.htm


/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 21 september 2015 08:15

Jag trillade in på den här länken för lite sedan:
http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-beteende/jenny-yngvesson/varfor-kliar-sig-hasten-mot-mig.htm
Och jag kan bara inte med den. Jag ifrågasätter svaret, och jag hoppar över de första informerande styckena så läs gärna frågeställningen och hela svaret i länken innan ni läser mina kommentarer. På så vis kommer ni att reflektera lite själva också innan ni påverkas av mina åsikter. ;)
  
"De putsar sig/kliar mer sommartid och mer när det är mycket insekter. En intensiv putsnings- eller kliperiod infaller vid pälsfällning. Hästar kliar sig naturligt mot sitt eget ben, mot föremål som staket, träd, krubbor, stenar med mera och mot andra hästar. När de kliar sig mot andra hästar är det oftast mot sitt eget föl eller sin egen mamma, men det kan vara mot vilken häst som helst i flocken inklusive hingsten.
Det finns alltså inget som helst stöd i forskningen för att, som man ibland hör, hästen kliar sig mot dig för att du är ranglåg jämfört med den."
Här undrar jag, har ni någonsin studerat en hästflock i vilken ni känner till rangordningen? I vår flock är Gerpla lägst i rang, men hon kan gå fram till Fjarki, som är högst i rang, och BE om att få klias och allt som oftast få ett ja då Fjarki favoriserar Gerpla lite. Det är här min frågeställning till detta citat kommer. Hästarna traskar inte bara fram till vem som i flocken och börjar klia sig på eget bevåg, så som hästarna gör när de börjar klia sig mot sin ryttare. Skulle Gerpla istället gå fram till Stella exempelvis och tro att hon helt sonika kan börja klia sig med henne så hade Gerpla blivit ivägkörd med buller och bång. Om Gerpla däremot FRÅGAR om att få klias med Stella så är svaret nej 8 gånger av 10.
Därför undrar jag, om hästen tar ett eget initiativ om att helt sonika börja klia sig mot dig så som den tar egna initiativ och helt sonika börjar klia mot krubbor och träd... Vad har du då för rang enligt hästen? Jag hade velat jämföra mig med ett träd eller foderkrubba i det läget. 
Jag har märkt här hemma att tendensen att hästarna tar det egna initiativet att helt sonika klia sig mot sin ryttare ökar när vi har haft medryttare. Detta beteender har hållt i sig fram till den punkt att medryttaren stigit i rang enligt hästen. Det är därför vi använder oss av löslongering så mycket, och tycker att det är så viktigt att medryttare i alla fall får ett hum om hur det fungerar och utförs, och allra helst blir duktiga på det. För sin egen säkerhet, och hästens.
Alla våra hästar vill gärna bli kliade efter ridpass, men då FRÅGAR de oss först. De tar inte bara initiativet. Liksom vi BER om att få komma fram till dem i hagen, rusar inte bara rätt på och slänger på grimma innan man hunnit räkna till 5. Det för mig visar en ömsesidig respekt i vår flock. För när allt kommer ikring är vi en del av hästarnas flock.
Gällande det egna initiativet till kli gäller likadant åt andra hållet i rangordningsstegen. Har ni någonsin sätt en hingst eller högsta hönset i hagen traska rakt på en häst lägre rang och denna hingst eller högsta hönset faktiskt når fram till den lägre rangade hästen? Inte jag. Även här måste det BES OM LOV, jag menar - om den jag ansåg stod högst i rang i min högstadieklass kom traskande rakt emot mig utan att göra sina intentioner klara så hade jag, liksom hästen, gått åt andra hållet. Hänger ni med i min tankebana och vad jag försöker förmedla?
Vi fortsätter.
  
"Tvärtom så är det så att hästar som putsar varandra eller kliar sig mot varandra har starka band, liknande det vi kallar vänskap mellan människor. Du kanske har varit med om att hästen biter eller snarare gnager på dig när du ryktar den? Vi människor är ju små och klena jämfört med hästar så detta kan göra ont, men det är oerhört välment från hästens sida. Att bestraffa ett sådant beteende är en dålig idé som kommer att skapa osäkerhet och frustration hos din häst. Kan du inte stå ut med att den kliar tillbaka när du ryktar den, prova att helt enkelt ta ett steg tillbaka när den börjar. Så fort den slutar gnaga börjar du rykta igen och efter några gånger kommer din häst att koppla sin putsning till att din upphör. Om du är konsekvent."
De starka banden hade jag velat referera till som en trygghet i sin rang. Vilka kompisgrupper är lyckligast och mest i ro? Jo, de som vet var de har varandra och där de har en ömsesidig respekt för varandra. Det gäller också för en flock. Jag märker tydligt att det främst är de hästar som jag tränar mest som kommer fram till mig i hagen och BER om uppmärksamhet eller att bli kliade. Som Viddi till exempel, en riktig gosegris.
Jag håller med om att bestraffa beteenden ALDRIG är en bra idé utan att man istället vill lära den hur man vill att den reagerar i olika situationer. Hur berömmer man bäst ett barn? Genom just beröm. Samma sak med hästar. Att berömma med godis är i min värld en mycket dålig idé. Att ge klappar, beröm i ett positivt röstläge och/eller kli är en bättre idé. Man lär sig vad varje individ uppskattar.
Det är detta som göra hanteringen av hästar (och uppfostran av barn) så svårt. Man måste kunna lite, eller ganska mycket. Det är också här ordet konsekvent kommer in i bilden. Hur många kan med handen på hjärtat säga att de alltid är konsekventa? Predika bäst du vill, jag erkänner att inte jag heller är hundraprocentig här. 

Här nämns också att ta ett steg tillbaka, jag hoppas att det här används som en metafor för upphörandet av handlig, i det här fallet ryktningen.
  
"Likaså kan det vara obehagligt, och om man är ett barn till och med farligt, att vara kli-föremål för en svettig häst. Men detta är också ett beteende som är lätt att träna bort. Man måste förstås vara på alerten och reagera så fort hästen försöker klia sig. Så fort den sträcker fram huvudet mot dig tar du ett steg tillbaka. Följer den efter backar du den och ger kommandot för att den ska stå stilla (som du förstås har tränat in sedan tidigare!)."
Man måste förstås vara på alerten och reagera... Det är för mig lite utav en förutsättning när det kommer till att hantera hästarna. Jag vet att det finns de som varit medryttare hos oss som kan intyga att man ibland ger tusan i att hantera hästar om man inte är närvarande mentalt, då är persedelvård en sån där bra terapisyssla.
Jag älskar (eller?) det faktum att man här också utgår ifrån att man har lyckats träna in kommandot stå stilla sedan tidigare. Hur många här har tränat in det kommandot? Jag har, men jag har svårt att tänka mig att den som köper sin första ponny eller häst kommer på att det är en bra grej. Jag tycker också att det är lite tragikomiskt att man här också föreslår att du, om hästen närmar sig dig med huvudet, ska backa (visa underläge) och att du sedan, om den följer efter, ska backa hästen. Det föreslås alltså att du ska begära att en individ som du precis visat underläge inför nu ska visa underlägsenhet för dig genom att backa på ditt kommando och sedan ska du begära ett kommando i att den ska stå still. Jisses, jag säger inte mer.
Jag är allergisk mot att backa när det kommer till att avvärja ett beteende hos hästen. Vad gör en ranglåg individ, häst likväl som människa, när det närmar sig en högre rangad individ? Just det, den backar.
  
"Något som är trevligt och stärker bandet mellan dig och din häst är om du tränar den att stå stilla och vänta medan du knäpper upp en eventuell nosgrimma. Sedan belönar du den genom att klia den. Blir den för våldsam och gnider/slänger med huvudet så att du riskerar att bli knockad tar du ett steg tillbaka. Belöna med att gå fram och klia när den har lugnat sig. Kliande på rätt ställe kan sänka hästens hjärtfrekvens, vilket betyder att den blir lugnare."
Behöver jag ens kommentera den här biten eller har ni vid det här laget räknat ut vad jag tycker och tänker?
  
"Att göra något åt kliandet är en mycket stark motivation hos åtminstone de flesta däggdjur och fåglar. Tänk själv hur svårt det är att låta bli myggbetten sommartid. Därför kan det i vissa lägen vara en bättre idé att hjälpa hästen att åtgärda problemet, snarare än att kräva att den ska behärska sig."
Att vara steget före är alltid en bra idé. Jag vill stryka "i vissa lägen" dock, varför inte alltid visa hästen omtanke?

/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 15 september 2015 10:00

Idag är det dag 100 i Dis dräktighet, och dag 90 i Gerplas. 

Det är ganska fascinerande att tänka sig att stona nu bär på varsin liten miniatyrhäst på ca 0,5 kilo i magarna. Om vi har börjat fundera på namn? Jupp ;) Denna gång är det bokstaven V som gäller som begynnelsebokstav.

Klicka på bilden för att läsa mer om de olika stadierna i utvecklingen:

 
Bild hämtad på luckyrider.se

/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 10 september 2015 13:45

Ett väldigt diskuterat ämne. Spännande tycker jag. Vi var och lyssnade på Magdalena från Kollamasken/Vidilab på Hööks i Växjö i förrgår. Magdalena är väldigt kompetent, en masknörd som hon säger själv, och har massor med humor. Hon hade med sig små burkar (med lock) med (döda) maskar (i sprit) och det var, om inte annat, väldigt intressant. Toppenstämmning och frågorna haglade. Mycket trevlig kväll! Tack till Magdalena!

Har ni möjlighet att åka och lyssna på henne så ta chansen! Här är några datum som jag hämtat från kollamasken på Facebook, men det uppdateras löpande så gå in och kolla vettja! :)


Tors 10/9 Norrköping

Mån 21/9 Värmdö
Ons 23/9 Kungens Kurva
Fre 25/9 Karlstad

Tis 29/9 Sickla

Tis 6/10 Eskilstuna
Ons 7/10 Örebro

En spellista med informationsfilmer från Vidilab:


En parasit som man dock inte ser på kollamasken-prov är Styngflugor. Styngflugor märker vi av här hemma, och hästarna hatar dem. Vi har inte haft lika mycket problem i år som tidigare år, ett resultat av att vi har varit benhårda med att skrapa, skrapa, skrapa bort dessa ägg. Det tråkiga i kråksången är att dessa styngflugor flyger flera kilometer i jakt på en häst. Så även om vi håller efter så kan vi få påhälsning av grannarnas styngfulekläckningar, om inte de i sin tur håller efter äggen på sina hästar. Sånt är ju lite surt...

Text hämtad från Värmlands hästsjukhus, skrivet av Karin Alexandersson, Leg veterinär Värmlands Hästsjukhus.

"Styngflugan (Gasterophilus intestinalis är den vanligaste arten som antastar hästar i Sverige) är en bi-liknande fluga som fullbordar sin livscykel i hästar. Flugan har ingen funktionell mundel och kan inte bitas men sprayar med sin inrullade bakdel ägg på hästarnas päls, ffa på insidan av frambenen vilket många hästar upplever som mycket irriterande. De lever i ca 10 dagar men kan spraya ut runt 10 000 ägg under sin livstid. Hästarna slickar/biter i sig dessa ägg, eventuellt efter att de kläckts och kliar, och då larverna kommer i kontakt med varm fuktig vävnad borrar de sig direkt in. I tungan gräver larverna gångar i ytan och kryper längre in i munnen (se bild). Efter att ha grävt sig igenom ca halva tungan dyker de vidare in i tandköttet där de bosätter sig ytterligare ett par veckor och orsakar tandköttsinflammationer ffa i överkäken. Under sina ca 4 veckor i munnen växer larverna från ca 1 mm längd till ca 5mm. Många hästar upplever förstås detta som mycket irriterande och troligen kliar det rätt ordentligt. En del får problem att äta och eller att ha bett i munnen och det är inte ovanligt med en ökad salivering...
...Hur ska vi då slippa skadorna i munnen: Skrapa bort äggen från pälsen dagligen!"
Läs mer på här

Vi använder oss utav en vanlig ögonbrynskniv när vi skrapar av styngflugeäggen från hästarnas ben, vilket vi ser över VARJE DAG och skrapar av OMGÅENDE om vi hittar några. Och givetvis skrapas de av UTANFÖR hagområden och ALDRIG i boxen. Tips som Magdalena gav var att smörja in hästarna med matolja eller använda glansspray, för då sitter äggen inte fast lika hårt i pälsen och blir således lättare att skrapa av. Bra tips!  

 

/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 1 september 2015 08:00


Jag har aldrig trott att jag hade några gröna fingrar, eller snarare varit övertygad om att jag inte haft det, men min fixidé om att börja odla i våras har gett mersmak!

  


         

/Alexandra

Av Alexandra Lindström - 30 augusti 2015 12:46

Augusti månad har bara flugit förbi, vissa månader går fortare än andra. Snart är det jul! ;)

Vi inledde månaden med ett besök på Virserums marknad. Det känns som en riktig lyx att kunna åka till, och delta i, alla dessa sommartraditioner som fått stryka på foten de senaste åren då somrarna spenderats i Norrköping. Dädesjö marknad missade jag dock i år också, pga jobb, men hann i alla fall hem till marknadsdansen. Bara för att inse hur ringrostig min bugg blivit, men men - ännu en sak att ta tag i här i livet... ;)

Luna älskar att få vara med, och när det är mycket folk så åker hon glatt sele hos matte.
(Hon har gott om utrymme att röra sig i selen och filten gör den mer till en korg och hindrar henne från att kunna kila ut ett ben eller liknande. Hon tvingas alltså inte till att sitta som ett barn i den, som någon begåvad person antog. Så har jag sagt det.)
Hon till och med sover i den när hon blir trött. Skönt att hon känner sig trygg! :) Folk ser sig inte för, folk slänger fimpar, tuggummi och massa annat äckligt och olämpligt på marken och man behöver på det här viset inte heller fundera på att plötsligt få oönskad påhälsning utav hundar som är ute och går med matte eller husse...
 
 


Stefan, Sundsvall, blev kvar hos oss i fyra veckor. Kul med rejält med tid när man bor så långt ifrån varandra! :)
Vi hann med två kvällar på Allsång i Linnéparken. Första gången såg vi, som ni vet, Molly Sandén, Moa Lignell och Jan Johansen. Andra gången var det Hasse Andersson, Annika "Frost-Elsa" Herlitz och "Rock-Agge" (En lokal men vida känd ståuppare). Vi var på Tingsryds marknad, och så Virserums marknad. Vi shoppade loss på Kosta Outlet och tog en sväng till IKEA. Jag jobbade en hel del, så Stefan fick mycket kvalitétstid med mor och far här hemma, och pappa hälsar att han arbetar på bra! ;) Nej, skämt å sido, vi är jätteglada över att Stefan ville hjälpa till. Bästaste Norrlänningen! :D

På IKEA hade jag länge spanat in denna: 

 

En badrumspryl som jag direkt kände att det stod sadelkammare på, perfekt till allt man behöver till persedelvård och så kan man lätt rulla med sig den ut i solen eller vart man nu vill! :) 


Det var inte utan att det blev lite tomt här hemma när det blev dags för Norrlänningen att åka hemåt igen när semestern närmade sig slutet för i år. Han hade egentligen tänkt åka hem tidigare, men hans bil började bråka vilket ledde till att Stefan och pappa fick jaga runt i Växjö med omnejd efter verkstadstid. En hel dag tog det och ändå fick de inget besked. Märkligt tycker jag. Sent om sider löste en lokal verkstad problemet åt oss i alla fall!
Snart ses vi igen, och nu är det min tur att åka upp! :)


Sedan var det dags att få hem hö för vintern. Vi har hittat en ny leverantör några mil iväg som levererade hem alltihop på en gång. Smidigt! :) Det är alltid en lättnad när man fått hem bra foder för vintern.
 

Så blev det den 8 augusti och pappa fyllde 60 år. 
 
Han blankvägrade att ha det släktkalas vi föreslagit och talat för hela året, så det blev ett litet familjärt firande med de som frågat om de fick komma. :)
 
Jörgen hade, som traditionen kräver, valt middagen för dagen och bjöd sina gäster till bords där det serverades baconinflätad mozzarellafylld köttfärslimpa, potatisgratäng och blomkålsmos. Lisa och jag åt Tonfiskfilé.
   
När firandet var avslutat åkte vi in till Växjö och såg på Rix FM festival, åt mjukglass och bara njöt av livet.
 
  
 
På väg hem stannade vi vid Innaren och tog lite bilder i solnedgången. Så magiskt vackert!
 

En dag hade Luna och Mio besök av Lunas mamma och syster, då deras familj var iväg över dagen. 
Luna, syrran Hedda och mamma Kajsa
 
Alla fyra hundarna tycks trivas bra i varandras sällskap och leker glatt med varandra allihop varje gång de ses.
Mio, Hedda och Luna
 
Luna och Hedda
 

De dagarna vi hade riktig sommarvärme här hemma hade hundarna stor glädje utav sin kylpad. Kan varmt rekommenderas. Luna har tillgång till en om nätterna också, men den får dock hjälp på traven med en kylklamp under för annars värmer hon upp den på ett kick. Men med kylpad+kylklamp och fläkt sover hon (och hennes matte) gott. :)
  


Det är inte bara mina planteringsbäddar och små växthus som levererar godsaker nu, skogen har också börjat. Vi har varit ute och plockat blåbär flera gånger, och snart är det dags för lingonen. Svamp har vi sämre av här ikring i år, men lite har vi hittat. Det känns lyxigt på nåt sätt, och givande, att tillaga råvaror som växt ur vår egna jord och som vi värnat om de senaste månaderna. Det är en känsla av stolhet att komma hem till ett mål mat tillagat av något som inte funnits om inte jag (eller vi) lagt ner tid och omtanke. Vi måste värna om våra bönder, på tal om allt och ingenting.  

 
Mina squaschplantor bär så himla mycket frukt! Roligt att de mår så bra. Om någon i närheten är sugen på en squasch eller vill ha lite grönkål, bara hojta till! :D
   
Mamma har ett recept på en squaschkaka som nog bäst förklarat påminner om en ostkaka, den har vi ätit ett par gånger i år... ;)
 

I övrigt rullar det på som vanligt här hemma. Andreas har varit här och hjälpt oss slå ner fler stolpar runt paddocken, och så hade han vid ett tillfälle med sig kräftor (som hans familj fiskat) för att fira Jörgen i efterskott. 
 
Framåt kvällen fick vi lektioner i hur man kastar frisbee, Andreas tävlar i frisbeegolf nämligen. :) Och enligt utsago är vi naturbegåvningar hela bunten... ;)
 

Nu i veckan som gick var jag iväg till Göteborg och gick sista delen av väktarutbildningen nu när jag vart klar med min praktiska yrkesträning. För att komma i tid och utvilad till första dagen så unnade jag mig en natt på ett annat hotell i närheten.
Utsikt över soluppgången vid frukosten    
Veckan var intensiv, med nya erfarenheter och upplevelser hade man nu ett annat förhållande till repeterandet av kunskap vi fått och den nya kunskapen vi fick. Några ansikten i gruppen kändes igen från tidigare utbildningen, vilket var roligt. Ännu roligare var att Ylva, en av dem jag fick bäst kontakt med under förra utbildningen, kom förbi hotellet en kväll efter jobbet för att snicksnacka lite. Kul att höra hur det går och hur andra upplever vår nya karriärsbana.Tiden flög fram och strax var det fredag - och ännu ett prov... Det finns bara två alternativ när det kommer till dessa prov. Antingen blir man godkänd, eller också blir man det inte. Jag blev... GODKÄND.
 

/Alexandra

Presentation

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

6 besvarade frågor

Skapa flashcards